De ce sunt radiatiile infrarosii benefice pentru sanatate?

De ce sunt radiatiile infrarosii benefice pentru sanatate?

1. Efect terapeutic

Razele infrarosii in functie de lungimea lor de unda se impart in 3 subdiviziuni :

1. IR-A (unde scurte 0,75 – 1,4 µm) contine cea mai mare parte a energiei, prin urmare poate sa patrunda pana la nivelul subcutanat;

2. IR-B (unde medii 1,4 – 3,0 µm) patrunde pana la nivelul dermei;

3. IR-C (unde lungi 3,0 – 1000,0 µm) poate sa patrunda doar pana la nivelul epidermei.

Razele infrarosii curata inflamatia tesutului conjunctiv din intregul organism, dar in special din articulatiile reumatice acute. Incalzirea stimuleaza circulatia sangelui si prin glandele sudoripare se elimina metalele grele si toxinele din tesuturi.

Radiatia infrarosie este o radiatie curata, cu efect de incalzire, care nu provoaca incalzirea pielii, din contra, ajungand in tesuturi isi va manifesta efectul pozitiv, stimuland cresterea energiei proprii a moleculelor, astfel in tesuturi aparand un nivel crescut de energie care conduce la schimbari fiziologice, ca: ameliorarea circulatiei vasculare, relaxarea musculaturii, ameliorarea inflamatiilor, calmarea durerilor. Stimularea producerii enzimelor duce la cresterea metabolismului, ajutand astfel regenerarea si vindecarea organismului uman.

Razele infrarosii fortifica sistemul imunitar, elimina stresul, oboseala, are efect benefic asupra functiilor cerebrale si a circulatiei periferice in bolile varstei a treia, normalizeaza tensiunea arteriala.

In scop terapeutic au fost concepute si s-au raspandit prin anii ’80 cabinele numite „infrasauna”. Acestea sunt utilizate in spitale, clinici, institutii de recuperare, hoteluri, bazine de inot, medicina naturista, saloanele de fitnes si locuinte persoane fizice din S.U.A, Asia, Europa. In aceste cabine este posibil sa nu transpiram doar prin glandele sudoripare, ci si prin glandele sebacee.

Multe toxine nu se dizolva in apa, numai in grasime. In sauna traditionala transpiratia contine 97%-apa, in infrasauna 80%-apa si 20%-grasime, colesterol, substante toxice care se dizolva in grasimi.

In sauna traditionala transpiratia prin glandele sebacee este egal cu 30 km de alergare. In infrasauna acest lucru se realizeaza comod printr-o sedinta de 30-40 minute.

2.   Aplicatii tehnice

Exista multe alte tipuri de radiatii, inclusiv raze X, raze gamma, ultraviolete, infrarosii, microunde si unde radio, pe care noi nu putem vedea cu ochii nostri. Fiecare dintre aceste tipuri de lumina ne da o unica perspectiva asupra lumii din jurul nostru. Infrarosul este emis de catre orice obiect care are o temperatura. Imaginile infrarosii ne dau informatii speciale pe care noi nu le putem obtine de la lumina vizibila. Cercetarile si dezvoltarea tehnologiei moderne au dus la utilizarea radiatiilor cu infrarosu in numeroase domenii.

In medicina este utilizata pentru analiza non-invaziva a fluidelor si tesuturile organismului.

Camerele digitale in infrarosu sunt folosite pentru supraveghere de politie, armata si unitati economice, iar in lupta impotriva incendiilor sunt folosite pentru a localiza oameni si animale captive in ceata de fum gros, pentru detectarea zonelor fierbinti de incendii in padure. Cu ajutorul acestora se studiaza modele de vegetatie si distributie a rocilor, mineralelor si a solului.

Deoarece cu radiatia infrarosie putem “vedea” prin ceata densa, este foarte util ca avioanele, trenurile, navele sa fie dotate cu camere digitale cu infrarosii.

Imaginile in infrarosu sunt folosite pentru a detecta pierderile de caldura in cladiri, pentru a testa gradul de stres si defecte in sistemele mecanice si electrice, precum si pentru monitorizarea poluarii. In arheologie, cu ajutorul imaginilor in infrarosu s-au descoperit sute de kilometri de drumuri si carari antice, oferind informatii valoroase despre civilizatii disparute.

Satelitii din spatiu utilizeaza razele in infrarosu pentru a masura temperatura oceanelor, pentru a monitoriza fenomenele meteorologice ale Pamantului atat in timpul zilei cat si noaptea, si sa studieze in infrarosu Cosmosul. Acesti sateliti de asemenea, monitorizeaza conversia norilor, ajutand la identificarea potential distructiva a furtunilor.

Noile descoperiri despre Univers sunt facute in spectrul infrarosu.

Radiatia infrarosie cu lungime de unda scurta “aproape de rosu “ poate strabate prin nori densi de praf si gaze, la distante de ani-lumina, dezvaluind stelele nou formate, care altfel ar fi ascunse vederii (vezi imaginile fotografiate  de catre telescopul HST (Hubble Space Telecomanda). Spre deosebire de lumina vizibila, unde vedem intuneric, prin telescopul in infrarosu, vedem nori grosi de praf si stele, prin utilizarea radiatiei in infrarosu cu lungime de unda lunga “departata de rosu” (mai mult de 30 de microni).

De ce sunt radiatiile infrarosii benefice pentru sanatate?

Articole asemănătoare despre panouri radiante:

Tags: , , , , ,

2 Responses to “De ce sunt radiatiile infrarosii benefice pentru sanatate?”

  1. gigi aprilie 14, 2016 at 1:51 pm #

    Sunt placut surprins despre continutul acestui articol Interesant ,felicitari

  2. Ioan Bucsa octombrie 31, 2017 at 10:21 pm #

    Daca este chiar asa cum scrie in articol atunci chiar este ceva revolutionar si benefic pentru omenire.Apropo si eu trebuie se ma hotarasc cu ce imi voi incalzii viitoarea casa !

Lasă un răspuns

Încălzim inimi!