3 alternative la gaz: panouri radiante, incalzire prin pardoseala, pompe de caldura

EVZ va propune cateva solutii care pot reduce facturile la iarna.

Pe piata au aparut tot mai multe alternative, de la sisteme care se bazeaza pe energia regenerabila, pana la incalzirea electrica, mai ales ca si pretul gazului sta sa creasca.

Regula de aur ramane insa o buna izolare a casei, fara de care orice sistem devine ineficient.

Mai ieftin decat gazul

Desi sunt dedicate in principal vilelor sau altor cladiri mai mari, recent au aparut pe piata locala si pompe de caldura pentru apartamente.
Acestea extrag caldura din aer si o transpun in apa care va circula prin calorifere (sistem aer-apa), principiul de functionare fiind similar cu cel al frigiderelor. Pot asigura incalzire si apa calda iarna, dar si racoare vara.

încălzire prin pardoseală

„Pompele de caldura pot asigura apa calda si racire pentru orice tip de apartament clasic din Romania, de pana la 120 metri patrati. Exista diverse modele, de diferite puteri”, ne-a declarat Dacian Lontis, reprezentantul companiei Railton Romania.
Echipamentele se pot racorda la prizele de bloc, de 220 V, iar instalarea se poate face in maximum o zi. Dimensiunile sunt reduse, unitatea exterioara fiind ca a unui aparat de aer conditionat, iar cea interioara, ca o centrala murala pe gaz.

In functie de companie, investitia initiala este destul de mare, de peste 3.000 euro, fara TVA, pentru puteri de 5 kW, de pilda. Distribuitorii de astfel de echipamente promit insa facturi mai mici la iarna fata de incalzirea cu gaze naturale.

„La un apartament dintr-un bloc obisnuit din Romania, din BCA, neizolat, de 70 metri patrati, costul cu electricitatea poate ajunge la 100 euro pe luna, iar vara la 15 euro.

Daca se va elimina subventia la caldura furnizata in sistem centralizat, sistemul va deveni foarte rentabil”, spune Lontis.

Estimari foarte clare de costuri sunt insa greu de facut si pentru ca variabilele sunt multe: gradul de izolare a casei, pozitia in bloc (daca e la ultimul etaj sau pe colt, deja e nevoie de alta putere) ori localizarea geografica.

„In general, trebuie sa se acorde atentie termoizolatiei”, sustine Andrei Lesan, inginer proiectant la firma Movo Oil Exim.

Potrivit acestuia, si randamentul va diferi de la o zona la alta: in Bucuresti va fi mai putin eficienta fata de Constanta, dar mai rentabila fata de Brasov, pentru ca si temperaturile medii exterioare sunt diferite iarna.

Incalzirea prin pardoseala

Pentru cei care stau la bloc, o solutie de luat in considerare este incalzirea electrica prin pardoseala. Distribuitorii de astfel de sisteme sustin ca factura poate fi mai ieftina decat la cea prin sistem centralizat de incalzire sau pe gaze.

încălzire prin pardoseală

„Am luat în calcul toate sistemele de incalzire si am facut comparatie la investitia initiala si consumurile ulterioare fata de centralele pe gaz, iar cel mai ieftin a iesit incalzirea prin pardoseala”, spune Dana Rulea, reprezentant al Amass Integral Solution.
Potrivit acesteia, alte sisteme care nu se bazeaza pe arderea combustibililor (pompe de caldura, panouri solare) au costuri ulterioare mai mici decat incalzirea electrica prin pardoseala, dar investitia initială este mai mare fata de cea pe gaz. Astfel, la o suprafata acoperita de 100 metri patrati, pretul unui sistem de incalzire electrica prin pardoseala este de circa 2.300 euro, TVA inclus, afirma Rulea.

La o izolatie buna, factura intr- o luna de iarna poate fi de circa 300 lei. Un sistem solar care asigura si aport la incalzirea casei poate duce la economii în perioada de iarna de 30-45%, mai ales daca e asociat cu incalzirea prin pardoseala.

Panouri radiante

Panouri radiante cu unde electromagnetice sunt mult mai ieftine decat centralele pe gaz si ocupa putin spatiu. Pretul de achizitie variaza intre 140 şi 550 de euro pentru un panou.
Diminuarea subventiilor pentru caldura mareste dramatic factura la incalzire. Pentru cei in cautare de alternative, pe langa centrala pe gaze, pe piata a mai aparut o oferta: panourile radiante cu infrarosu.

Pretul unui panou poate varia de la 140 de euro pana la 550 de euro, in  functie de model si de marime. Spre deosebire de curentul de aer cald, caldura data de panouri prin unde pastreaza peretii calzi, uscati si lipsiti de mucegai, afirma sustinatorii acestei solutii de incalzire.

panouri radiante

„Nu am igrasie în casa, ci o căldura plăcuta”
„Am apelat la incalzirea cu panouri radiante pentru ca renuntasem la termoficarea prin CET. Am luat in calcul si centrala pe gaz, dar aveam nevoie de aprobari si semnaturi de la mai multi vecini, iar costurile erau foarte mari. In plus, am vecini care si-au pus centrala si au igrasie. Dupa ce mi-am pus aceste panouri, nu am igrasie si in casa se simte un altfel de caldura, o caldura placuta”, povesteste Rodica Borcoman din Braila, care si-a montat panouri radiante in casa in urma cu un an.
Panourile pot fi amplasate conventional in spatiile existente pentru incalzire (sub fereastra, la jumatatea inaltimii camerei), ca elemente decorative de perete sau pe tavan.

Sistemele de incalzire sunt plate (48 mm) si construite in asa fel incat sa economiseasca spatiu. Reducerea costurilor cu incalzirea se realizeaza datorita consumului mic de energie.

Noul sistem de incalzire este rapid, nu face zgomot si nu are pierderi de caldura (conducta sau cos de fum).
Sursa: http://www.evz.ro

Articole asemănătoare despre panouri radiante:

Tags: , , ,

Cine a scris despre noi

 1. BunDeCitit.ro - februarie 20, 2012

  3 alternative la gaz…

  Panourile de incalzire cu unde electromagnetice sunt mult mai ieftine decat centralele pe gaz si ocupa putin spatiu. Pretul de achizitie variaza intre 140 si 550 de euro pentru un panou. Diminuarea subventiilor pentru caldura mareste dramatic factura l…

 2. 3 alternative la gaz - februarie 24, 2012

  […] 3 alternative la gaz panouriradiante.ro/3-alternative-la-gaz/  trimis de ovyzbv în urmă cu 3 secunde […]

 3. Pretul gazului - Panouri radiante, Panouri infrarosu, Caldura Ieftina - martie 2, 2012

  […] Nationala pentru Reglemetare in Energetica (ANRE) a prezentat in octombrie 2011 noile tarife pentru gazele naturale astfel in prezent […]

Lasă un răspuns

Încălzim inimi!