Panouri radiante :beneficii asupra sanatatii, interviu cu dr. Peter Kosack

Konsumo.de a stat de vorba cu dr. Peter Kosack de la Universitatea TehnicaKaiserslautern. Expertul ne prezinta inovatiile aduse de acest tip de sistem termic si tipul de utilizatori pentru care se preteaza.

 

Radiatiile infrarosii ne sunt cunoscute in special din medicina: Multi utilizatori folosesc lampi cu lumina rosie pentru tratarea racelilor, durerilor sau starilor de tensiune musculara. Aceste radiatii produc, alaturi de lumina rosie vizibila si radiatii infrarosii invizibile. Incalzesc obiectele intalnite in cale – aidoma radiatiilor solare. Este principiul pe care se bazeaza panourile termice radiante: incalzesc direct peretii, mobilierul si persoanele aflate in incapere.

Parerile despre noul sistem de incalzire sunt impartite: Unii il apreciaza datorita ecologicitatii si a consumului redus de energie, altii in schimb considera sistemul cu panouri cu radiatii infrarosii ca fiind vatamator pentru clima si prea scump. konsumo.de a stat de vorba cu dr. Peter Kusack pe marginea acestui nou sistem termic. Este presedintele grupului de cercetare Constructii ecologice al Universitatii tehnice Kaiserslautern. Intr-unul din studiile sale a comparat sistemul de incalzire pe gaz cu cel cu panouri termice cu radiatii infrarosii, analizand in final consumul energetic al celor doua variante.

konsumo.de: Domnule Kosack, recomandati sistemul de incalzire cu radiatii infrarosii?

Kosack: In multe cazuri sunt absolut recomandabile. De exemplu in cladirile prevazute in trecut cu centrale cu inmagazinare a energiei pe timp de noapte sau in cele cu incalzire in pardoseala. Panourile termice cu radiatii infrarosii reprezinta in majoritatea cazurilor solutia cea mai avantajoasa de incalzire a acestor cladiri. Locatarul poate folosi totodata termostatele si instalatiile electrice deja existente, caz in care cheltuielile de investitie sunt mult reduse. In plus, incalzirea cu radiatii infrarosii nu presupune existenta unei incaperi speciale de amplasare a centralei termice, nici a unui arzator sau a cosului de fum.

Panoul radiant se aplica pur si simplu pe perete si i se introduce cablul in priza, in cel mai banal caz cuplat la un termostat cu radiocomanda. Cu un minim de dexteritate, se elimina munca specializata. E obligatoriu sa se verifice daca circuitele electrice ale prizelor sunt in masura sa alimenteze si noul consumatorul. Iar daca proprietarul locuintei nu trebuie sa schimbe instalatia electrica, cheltuielile sunt si mai mici. Sistemul de incalzire cu panouri radiante se justifica si in locuintele incalzite cu vechi centrale termice pe gaz sau pacura.

konsumo.de: Un kilowatt-ora (kWh) de energie electrica este insa in prezent substantial mai scump decat un kWh de caldura provenita din arderea gazului. Si totusi, incalzirea cu panouri cu radiatii infrarosii poate fi mai avantajoasa?

Kosack: Spre deosebire de alte sisteme de incalzire, cea bazata pe radiatii infrarosii necesita relativ putina energie finala. Energia finala este forma de energia furnizata utilizatorului si platita de acesta, deci curentul electric, gazul sau pacura. Masuratorile noastre comparative au demonstrat ca sistemul de incalzire cu panouri radiante  consuma doar 40% din energia finala necesara unei centrale termice pe gaz. Iar daca se tine cont si de pierderile rezultate din transportul curentului, sistemul de incalzire cu radiatii infrarosii necesita aproximativ aceeasi cantitate de energie primara ca o instalatie similara pe gaz.

konsumo.de: Care e explicatia ca un sistem de incalzire cu radiatii infrarosii consuma atat de putin curent electric?

Kosack: Oamenii percep temperatura in functie de mediul ambiant: Daca peretii sunt calzi, temperatura aerului poate fi mai scazuta decat cea normala, fara ca diferenta de temperatura sa fie sesizata de om. Chiar si la o temperatura a aerului de 18 grade, incaperea e perceputa ca avand temperatura placuta. Este unul din motivele pentru care sistemul de incalzire cu radiatii infrarosii consuma mai putina energie. In plus, temperatura incaperii e regalta foarte precis: Daca in incapere patrund raze solare, ele incalzesc la randul lor peretii si obiectele din incapere, situatie de fapt semnalata de termostat, care decupleaza automat instalatia. Perioada in care nu se consuma deloc curent electric.

La cele spuse se mai adauga faptul ca obiectele au capacitatea de a inmagazina caldura mai repede si mai mult timp decat aerul. Peretii cedeaza aceasta caldura uniform aerului din incapere. Iar daca se deschid ferestrele, caldura nu paraseste asa simplu incaperea, fiind bine fixata in pereti.

konsumo.de: Nu e problematic faptul ca peretii sunt in permanenta calzi?

Kosack: Peretii se usuca. Astfel incat preintampina aparitia mucegaiurilor. Umezeala migreaza din pereti in incapere, avand efectul secundar de pastrare constanta a umiditatii aerului din locuinta. Consumatorii trebuie insa sa se asigure ca in cladire nu patrunde umezeala din exterior: In acest caz, sistemul de incalzire va functiona mai degraba pentru a usca peretii decat pentru a-i incalzi. Iar consumul de energie va fi simtitor mai mare.

konsumo.de: Prin urmare, sistemul de incalzire cu radiatii infrarosii previne patrunderea aerului uscat din timpul iernii. Ce alte efecte mai are caldura directa provenita de la radiatia infrarosie?

Kosack: Multa lume se simte bine intr-un mediu inundat de radiatii infrarosii: Este aceeasi caldura ca si cea transmisa de razele solare sau de o soba de teracota. De altfel, aceste raze sunt utilizate in tratamentul termic sau in saune.

konsumo.de: Se pare ca sistemul de incalzire cu radiatii infrarosii este solutia pentru orice problema de incalzire.

Kosack: Nu, nu este. Pentru multe locuinte solutia de incalzire este alta: Daca ea a fost incalzita inainte cu pacura, consumatorii ar putea alege mai degraba o centrala termica cu peleti. Rezervorul de pacura ar putea servi astfel in majoritatea cazurilor drept rezervor de peleti, reducandu-se cheltuielile de investitie. In cazul constructiilor noi sau a celor prevazute cu incalzire in pardoseala se preteaza mai curand pompele de caldura. Pentru ca acestea sunt foarte eficiente in conexiune cu instalatiile de incalzire in pardoseala. Consumatorii trebuie sa-si calculeze cheltuielile cu energia pentru fiecare caz individual si sa compare mai multe sisteme de incalzire.

konsumo.de: Sistemul de incalzire cu radiatii infrarosii este intr-adevar ecologic?

Kosack: Comparativ cu alte sisteme de incalzire este cu siguranta mai ecologic deoarece consuma semnificativ mai putina energie. Comparandu-o cu o centrala termica pe gaz existenta, bilantul climatic al celor doua este aproximativ egal, deoarece consumul de energie electrica este aproximativ echivalent cu energia consumata sub forma de gaz, carbune sau pacura. Centralele moderne pe gaz cu arzatoare de randament ridicat consuma probabil mai putina energie decat instalatia de incalzire cu radiatii infrarosii. Cand insa procentul de curent electric produs din energii regenerative va creste in Germania, bilantul climatic al instalatiilor de incalzire cu radiatii infrarosii se va imbunatati cu inca o fractiune.

konsumo.de: Producerea corentului electric presupune folosirea unei mari cantitati de resurse. Incalzirea pe baza de curent electric nu inseamna prin urmare risipirea surselor fosile de energie?

Kosack: Ba da. Pentru ca o instalatie de incalzire cu radiatii infrarosii sa fie intr-adevar ecologica, recomand ca ea sa fie alimentata in proportie de 100% cu curent electric ecologic. Asa incat nu se vor mai arde surse de energie fosile. Acest lucru nu e insa posibil in cazul centralelor pe gaz: Chiar daca au un arzator de mare randament si transforma energia in procent de 100% in caldura. Consuma oricum gaz, o resursa in scadere pe plan mondial.

konsumo.de: Dar curentul electric ecologic nu e prea pretios pentru a fi utilizat la incalzire?

Kosack: Multi vad problema din aceasta perspectiva. Ar trebui insa sa tina seama de faptul ca energia electrica reprezinta energia viitorului, chiar si pentru sectorul transporturilor: curentul electric este energia care se poate produce cel mai simplu din surse regenerative, producerea de bioenergie implicand mult mai multe cheltuieli si fiind pe termen lung mai scumpa decat curentul electric ecologic produs din energie solara sau vant. Mai mult, curentul provenit din surse regenerative nu este nici in prezent mai scump decat curentul normal casnic: un kilowatt de curent ecologic costa exact 20 de centi. Este intr-adevar cu ceva mai scump decat tariful special la care e oferita energia destinata incalzirii de unii furnizori, dar consumatorii ar trebui sa puna pret pe sanatatea mediului.

konsumo.de: Ce cheltuieli cu energia consumata implica o instalatie de incalzire cu radiatii infrarosii?

Kosack: Nu se poate indica o valoare exacta a cheltuielilor: Fiecare casa se diferentiaza din punct de vedere al necesarului de caldura, gradul de incalzire difera de la utilizator la utilizator si de la regiune la regiune. Din acest motiv nu doresc sa precizez valori concrete. Ceea ce pot afirma insa cu certitudine este ca o instalatie pe baza de radiatii infrarosii implica aproximativ aceleasi costuri ca o centrala termica pe gaz fara cazan cu condensare. Cum s-a mai mentionat deja, este mai avantajoasa decat alte sisteme de incalzire alimentate exclusiv electric. Cunosc cateva locuinte in care cheltuielile s-ar reduce la jumatate prin instalarea de panouri termice radiante. Acestea erau incalzite inainte cu centrale bazate pe principiul inmagazinarii energiei pe timp de noapte.

konsumo.de: Ce cheltuieli de revizie implica un sistem termic cu radiatii infrarosii?

Kosack: Placile cu radiatii infrarosii nu necesita revizii, prin urmare nu genereaza costuri. Nu are ce sa se defecteze sau sa se imbacseasca la o astfel de placa. Ca si instalatia electrica a cladirilor, ele trebuie inlocuite sau reinnoite la doar 30 de ani.

konsumo.de: Deci o instalatie de incalzit cu radiatii infrarosii nu presupune convocarea instalatorului sau a cosarului la intervale regulate de timp. Cum sta situatia cu manipularea ei cotidiana?

Kosack: O instalatie de incalzire cu radiatii infrarosii trebuie actionata doar prin intermediul unui termostat, care o va decupla automat in momentul in care peretii sunt suficient de calzi. Asa incat se economiseste energie. In plus, locuitorii nu sunt nevoiti s-o opreasca si porneasca manual. Prin urmare, instalatia cu radiatii infrarosii nu implica nici un fel de efort din partea beneficiarilor.

konsumo.de: Ce recomandati consumatorilor care au intentia sa-si instaleze panouri termice radiante?

Kosack: Pe piata exista instalatii de incalzire cu radiatii infrarosii foarte bune. Deseori insa se ofera si produse de calitate inferioara. Multi vanzatori promit clientilor luna de pe cer. Cel care doreste sa achizitioneze un sistem de incalzire cu radiatii infrarosii trebuie sa ceara oferte de la mai multi furnizori si sa analizeze critic promisiunile acestora.

 

Articole asemănătoare despre panouri radiante:

Tags: , , , ,

Cine a scris despre noi

 1. Panouri radiante :beneficii asupra sanatatii, interviu cu dr. Peter Kosack - iunie 5, 2012

  […] Panouri radiante :beneficii asupra sanatatii, interviu cu dr. Peter Kosack panouriradiante.ro/panouri-radiante-beneficii-asupra-sanatat…  trimis de ovyzbv în urmă cu 3 secunde […]

 2. Panouri radiante :beneficii asupra sanatatii, interviu cu dr. Peter Kosack | BunDeCitit.ro - iunie 5, 2012

  […] radiante :beneficii asupra sanatatii, interviu cu dr. Peter Kosack panouriradiante.ro : Konsumo.de a stat de vorba cu dr. Peter Kosack de la Universitatea TehnicaKaiserslautern. […]

 3. Un obiect inedit | theo and the blog - noiembrie 28, 2012

  […] Merita sa scapati de facturile enorme pentru incalzire si sa nu va mai bateti capul cu intretinerea. Acest nou sistem de incalzire este apreciat si de experti din mai multe puncte de vedere, iar unul dintre acestea este cel al ecologitatatii. Daca va intereseaza mai multe pareri, sau daca doriti sa aflati si o opnie pertinenta din partea unui specialist, pe marginea acetui subiect, va sugerez sa cititi un interviu oferit de dr. Peter Kusack. Il puteti gasi chiar pe pagina http://www.panouriradiante.ro. […]

 4. Panourile radiante: pro sau contra? « Denisa Bârgău ✿ - noiembrie 30, 2012

  […] că acestea sunt numeroase: reglează tensiunea arterială, îmbunătăţesc circulaţia sanguină. Puteţi citi aici mai […]

 5. Castiga un panou radiant personalizat in valoare de 1449.99 lei si vouchere pentru cumparaturi! | BlogAwards - decembrie 1, 2012

  […] – Cum se monteaza un panou radiant? Instructiuni de utilizare si intretinere ale panourilor radiante – Panouri radiante care aduc razele soarelui in casa – Stiati ca …. despre radiatiile infrarosii? – Facturi mai mici la încălzire cu panouri radiante – Panouri radiante :beneficii asupra sanatatii, interviu cu dr. Peter Kosack […]

 6. Blog Awards | Campania Heat-X - ianuarie 12, 2014

  […] – Cum se monteaza un panou radiant? Instructiuni de utilizare si intretinere ale panourilor radiante – Panouri radiante care aduc razele soarelui in casa – Stiati ca …. despre radiatiile infrarosii? – Facturi mai mici la încălzire cu panouri radiante – Panouri radiante :beneficii asupra sanatatii, interviu cu dr. Peter Kosack […]

Lasă un răspuns

Încălzim inimi!