Prognozele de stat privind pretul gazului: suntem deja in 2017

suntem in 2017 cu pretul la gazeCel mai mare producator de gaze din Romania are un scenariu privind evolutia pretului gazelor pana in 2020 care s-a dovedit foarte optimist.

O liberalizare a pietei ar putea duce la preturi mai mici.

Romgaz a realizat, in acest an, un scenariu de lucru privind pretul gazului pana in 2020 care prevede, la modul optimist, o crestere de 3% in fiecare an, scrie money.ro.  Ar fi însemnat ca, in 2020, să platim gazele la un pret de 500 de dolari mia de metri cubi, cu circa o treime mai mult decat in prezent.

Cresterea pretului la gaze ar urma să se faca exclusiv pe seama cresterii pretului gazelor rusesti de pana la 567 de dolari pentru ca scenariul Romgaz presupune un pret al productiei interne de 160 de dolari, neschimbat în urmatoarea decada.

In realitate, ultimul trimestru al acestui an va aduce un pret al gazului de 545 de dolari mia de metri cubi, potrivit unor reprezentanti ai Petrom, ceea ce în scenariul Romgaz aparea drept pret de-abia în 2017 ceea ce da toate calculele peste cap.

In prezent, pretul gazului este format in proportie de 25% din taxe, 28% din tarife la servicii, 26% din pretul gazului la import si 21% din pretul gazului intern. Gazul se vinde la pret de cos, o medie ponderata intre pretul intern si de import. Pretul pentru populatie va ramane, in continuare, fix pana la 1 aprilie 2012.

Pretul de import al gazului este la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, mai mare chiar decat atunci cand barilul de petrol urcase la 147 de dolari.

De altfel, Gazprom a anuntat ca va construi o alta formula de pret a gazului, una care să nu mai tina cont de cotatiile titeiului ci de cerere si oferta.

Romgaz este detinut, in majoritate, de stat, al doilea actionar fiind Fondul Proprietatea.

Sursa:  www.money.ro

Articole asemănătoare despre panouri radiante:

Tags:

Cine a scris despre noi

  1. Prognozele de stat privind pretul gazului: suntem deja in 2017 - februarie 28, 2012

    […] Prognozele de stat privind pretul gazului: suntem deja in 2017 panouriradiante.ro/pretul-gazului-2017/  trimis de ovyzbv în urmă cu 4 secunde […]

  2. Prognozele de stat privind pretul gazului: suntem deja in 2017 | BunDeCitit.ro - februarie 28, 2012

    […] de stat privind pretul gazului: suntem deja in 2017 panouriradiante.ro : Romgaz a realizat, in acest an, un scenariu de lucru privind pretul gazului pana in 2020 care […]

Lasă un răspuns

Încălzim inimi!