Principii de functionare pentru panouri radiante electrice

Panourile radiante electrice sunt corpuri de încălzire care transformă energia electrică în două componente importante: căldura radiată şi căldura convectivă.

Căldură radiată este transmisă cu ajutorul radiaţiei în infraroşu, o radiaţie electromagnetică cu o lungime mai mare decât cea a luminii vizibile. Procesul de radiere este de aproximativ 93-95%, iar diferenţa până la 100% este căldură convectivă.

principii functionare panouri radiante electrice

Cum funcţionează panourile radiante electrice?

Panourile radiante electrice funcţionează exact după principiul după care soarele încălzeşte pământul prin intermediul radiaţiilor infraroşii.

Razele infraroşii emise de soare pun în mişcare moleculele, care eliberează mai departe energia resimţită de noi sub formă de căldură.

La un nivel normal de temperatură, partea cea mai mare a spectrului radiaţiei termice se află în domeniul infraroşu, ce se deplasează în lungimi de undă mici pe măsură ce temperatura corpului continuă să crească.

Undele infraroşii au efecte benefice asupra corpului uman, oferind o serie de avantaje unice. Acestea eficientizează procesele fiziologice la nivel celular şi echilibrează nivelul termic al organismelor vii.

Acest fapt explică starea de bine pe care o avem atunci când stăm la soare sau toropeala vizibilă pentru orice fel de vieţuitoare. Razele infraroşii emise ajung în toate colţurile încăperii, fiind absorbite de pereţi şi de restul corpurilor, acestea încălzindu-se.

Corpurile încălzite degajă căldura acumulată în aerul din încăpere şi asigură o încălzire a acerului uniformă.

Încălzirea realizată prin intermediul acestor panouri este naturală, sănătoasă şi curată, fiind considerat un sistem inovator de încălzire recunoscut la nivel mondial.

Modalitatea aceasta de încălzire este foarte eficientă, având în vedere faptul că nu sunt pierderi de căldură. Corpurile sunt încălzite înaintea aerului şi nu invers, aşa cum se întâmplă în cazul convecţiei.

Pereţii locuinţelor încălzite în această manieră rămân uscaţi, fiind eliminat mucegaiul şi igrasia. Încăperile încălzite cu ajutorul acestor panouri radiante electrice au o diferenţă de temperatură dintre podea şi tavan de maxim 3 grade, comparativ cu încălzirea clasică, a cărei diferenţă este de 7-8 grade.

Articole asemănătoare despre panouri radiante:

Tags: ,

One Response to “Principii de functionare pentru panouri radiante electrice”

  1. Dorian septembrie 25, 2013 at 12:14 pm #

    Util articolul. Chiar acum mă gândeam să trec de la centrală termică la panouri radiante. Acest articol mă pune pe gânduri.

Lasă un răspuns

Încălzim inimi!