Radiatiile infrarosii sau ”radiatiile termice”

Radiatiile infrarosii sau ”radiatiile termice”

Principalele componente ale radiaţiei solare care ajunge pe Pamânt sunt:

– radiaţie ultravioletă 3%,

– radiaţie vizibilă 42%,

– radiaţie infraroşie 55%.

Radiatia infrarosie este formata din unde electromagnetice cu lungimi de unda cuprinse intre 0,75 si 1000 µm, care se propaga cu viteza luminii – ~ 300.000 km/s.

Razele infrarosii IR nu sunt vizibile pentru ochiul uman, dar pielea noastra le percepe ca si caldura. Cand stam la soare simtim cum ne incalzim, daca ne mutam la umbra ne racorim la fel de rapid, desi temperatura aerului este acelasi, atat la umbra cat si la soare. Din acest motiv, deseori, in loc de radiatii infrarosii se foloseste expresia „radiatii termice”.

Orice obiect cu temperatura peste 0 grade radiază şi absoarbe unde IR datorită agitaţiei termice a atomilor. Atomii din interiorul unui material comunica intre ei si cu mediul inconjurator. Prin absorbtia energiei un atom isi creste intensitatea oscilatiei, iar cand preda energie isi scade aceasta intensitate. Gradul oscilatiilor determina temperatura obiectului. Cu cat un obiect este mai cald cu atat emite mai multa energie sub forma de radiatii infrarosii, micsorandu-si lungimea de unda a radiatiei din spectrul corespunzator.

 

 

Articole asemănătoare despre panouri radiante:

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns

Încălzim inimi!